Löv till Liljevalchs


Ser du löven för alla träd?
Hemslöjden fyller 100 år, och det ska firas med en utställning på Liljevalchs den 6 juni 2012. Utställningen ska innehålla 2000 löv, som ska bilda en skog på Liljevalchs. Varje löv ska säljas till högstbjudande, och intäkterna går oavkortat till VI-skogen.
Löv nummer 818 är mitt, och jag har äntligen blivit klar med dekorationen av det… Det dröjde länge innan inspirationen kom, och innan jag visste vad och hur jag skulle göra. Ibland ska det värka fram!

Jag började med att bestämma mig för materialet inuti lövets tomrum, det blev canvas. Dubbelsidigt och hopmonterat efter dekoration. Färgerna skulle gå i ljus blågrå, natur och beigebrunt. Lövets träram målade jag med akrylfärg i silver, duttade på vit akrylfärg och sprayade sedan med olika ”mists” för effekter. Det fanns några skador på lövet, som jag dolde under mormors virkade lakansspetsar.

Lövet ska vara en spegling av mig själv i utformning och material, och då var det självklart att få med intresset för stämpling och färg. Men – innan det intresset tog över hade jag provat på många olika tekniker inom hantverksområdet! Det ville jag också ha med.
Hur skulle jag nu kunna visa detta? Jag grunnade en hel del, men till slut fastnade jag för att använda stämplar som jag själv har designat samt några bilder utskrivna från datorn. Jag stämplade och skrev ut på smörpapper, och använde sedan decoupagelim för att fästa på canvasen. Allra först preparerade jag canvassidorna med stämpelfärg, som jag svampade in ton i ton.
När limmet torkat, använde jag ett garn med struktur som ”den röda tråden” – fast vit – som band samman bilderna i ordning. Därefter smälte jag bivax för att pensla på som en ram runt bilderna. Det blir lite vintagekänsla, och framförallt doftar det gott! Bilderna visar mig själv som liten, som maka och mamma, och så våra barnbarn. Under arbetets gång tänker man en del, minns och återupplever… Då kom också orden till mig, som fick finnas med bland bilderna!

Baksidan då. Jag ville att den skulle spegla det som har varit viktigt för mig under hela livet – skapande med händerna. Jag har också använt digital teknik för att skapa bilder, det speglar jag genom att använda en transparent cd-skiva som färgats in med alkoholbläck. Under den en text som beskriver olika tekniker jag har provat på. Utstansade hjärtan bildar kronblad till cd:n. På dem har jag fäst små prover av teknikerna. Blommorna i ena hörnet är utstansade av kanvas som är stämplad. Även här kom det med några ord – om det viktiga i att skapa!Till sist monterade jag ihop kanvassidorna med dubbelhäftande tejp och med limpistol. Stansade hål runt om, och skruvade i tavelöglor på insidan av lövramen. Använde sedan samma strukturgarn för att binda ihop kanvas med ram.
Jag hoppas mitt löv kan bidra till att VI-skogen växer!